Special Capital Budget Project - Improved Daylight Access for the Asian Development Bank Atria and Adjacent Offices: Completion Report | Asian Development Bank

Special Capital Budget Project - Improved Daylight Access for the Asian Development Bank Atria and Adjacent Offices: Completion Report

Institutional Document | March 2017

In December 2003, the Board approved $1.59 million for the Improved Daylight Access for the Asian Development Bank Atria and Adjacent Offices Project. The project aimed to allow more daylight into the building’s interior by (i) expanding the existing skylights to include four new skylight units, (ii) opening the roof on each side of the skylights, and (iii) capping the new openings with glass. However, during implementation, concerns were raised about the safety, security and structural integrity risks posed by the original design. Hence, alternative cost-effective designs were reviewed, and a minor change in project scope was proposed and approved in 2005. 

The revised project design scope retained the original 2003 project objective to allow more daylight into the building; yet, instead of involving major roof demolition and reconstruction, the new design involved the installation of anidolic mirrors to reflect light into the atria through the side clerestory windows, guaranteeing essentially the same lighting effects as those expected under the original design. Upon accomplishing the desired outputs, significant savings of $1.13 million were realized and reallocated for the following works: (i) construction of a cafeteria light well and mezzanine skylight, and (ii) rehabilitation and repair of the atria roof and cafeteria roof deck.