Built to Last: Suzhou Creek Rehabilitation Project, PRC | Asian Development Bank

Built to Last: Suzhou Creek Rehabilitation Project, PRC

Multimedia Feature | 11 April 2017
Before: ADB helped clean up Suzhou Creek in central Shanghai, People's Republic of China, in the early 2000s.
After: The creek is now a green artery and no longer a health hazard to the 3 million people who live on its banks.

Approved in May 2000, the Suzhou Creek Rehabilitation Project was implemented to address the pollution suffered by the creek through the years. A key transport channel for industries along its banks, it also serves as drainage for raw industrial and city wastewater of Shanghai.

The project diverted sewage away and built a pumping station to flush the creek. In addition, a barge that reoxygenated the creek was also installed to help bring back aquatic life. A wastewater treatment plant, with a capacity of 400,000 cubic meters a day, was built, as well as solid waste collection wharves.

Embankments were also built to provide green space along the creek.

The project reduced many serious risks to public health and has benefitted more than 3 million people living near the creek.